“Чіабатта” гарбузово-житня

  • Братство тыквы!
  • Соленая выпечка
Автор: richinna 7 Июля 2017
Чіабатта гарбузово-житня

Чіабатта – італійський білий хліб,який в перекладі звучить як “тапочок”. Особливістю цього хліба є хрустка скоринка і м’якоть з великою, нерівномірно розподіленою пористістю. 

У мене чіабата авторська гарбузово-житня 🙂

Дуже смачна і запашна.

Потрібно:

  • Гарбузове пюре 1 склянка
  • Кисле молоко (кефір) 1 склянка
  • Дріжджі живі 40 г
  • Вода тепла 100 мл
  • Олія 100 мл
  • Сіль 1 ч.л.
  • Цукор 3 ч.л.
  • Борошно житнє 1 склянка
  • Борошно пшеничне з висівками 1 склянка
  • Борошно пшеничне вищого гатунку 1,5-2 склянки
  • Соєвий соус 3-4 ст. л.

З гарбузового пюре, кефіру,цукру, житнього і пшеничного з висівками борошна, а також 20 г дріжджів розведених у 50 мл теплої води замісити рідке тісто. Залишити для бродіння на 12 годин. Можна вистоювати тісто в холодильнику. 

Через 12 годин в тісто додати: 20 г дріжджів розчинених у воді, сіль,олію, соєвий соус, та пшеничне борошно. Замісити тісто та дати підійти 1,5 години. Я це роблю в хлібопічці. 

Тісто має бути рідкуватим і липнути. 

Викласти тісто на добре присипаною борошном стільницю.

Лопаткою або дощечкою загорнути тісто з борошном з одного боку. 

Потім з іншого.

І так з чотирьох сторін формуючи квадрат.

Розділити на дві частини. 

Досипати борошно і сформувати тісто лопаткою з борошном у вигляді батону “підошви”

Пергамент з двох кусків застелити на деко так, щоб по-середині був бортик. 

Легенько за допомогою дощечки перенести тісто на пергамент. 

Працювати потрібно дуже обережно і ніжно,щоб з тіста не повтікали бульбашки з середини.

Притрусити тісто борошном.

Випікати в розігрітій духовці при 200 град. 60 хвилин.

Дати гарбузово-житній чіабатті охолонути 20 хвилин.

Теплу чіабатту ріжуть грубими скибочками, холодну можна і тоньшими. 

 Дуже смачний і цікавий за смаком запашний домашній хліб. 

Смачного!