Різдвяний сирний штолен

  • Сладкая выпечка
  • Новогодние рецепты
Автор: gutka 26 Декабря 2016
Різдвяний сирний штолен

  Quarkstollen (сирний штолен) – бездріжджовий кекс,  із додаванням кисломолочного сиру, родзинок (бажано різних сортів), цукатів, горішків і прянощів.  Штолени слід випікати наперододні свята, їм потрібно трохи постояти у сухому, прохолодному місці, аби усі аромати відкрилися краще. Це неймовірно смачна традиційна німецька різдвяна випічка!

Ингредиенты

  • борошно пшеничне 240 г.
  • горішки (мигдаль, фундук) 50 г.
  • сир домашній 150 г.
  • розпушувач тіста 1 ч.л.
  • масло вершкове 70+25 г.
  • цукрова пудра 75 г
  • яйце 1 шт.
  • кардамон зелений
  • цукор ванільний 1 ст. л.
  • родзинки світлі 1,5 ст. л.
  • родзинки темні 1,5 ст. л.
  • цукати 50 г
  • дрібка солі
  • ромова есенція пару крапель
  • крім того:
  • цукрова пудра

Родзинки і цукати спочатку потрібно добре вимити і залити на хвилину гарячою водою.

Або родзинки і цукати можна залити ромом/бренді на годинку, а краще на ніч.

Після чого обсушити. У мене із цукатів – крупний кизил, його я порізала меншими шматочками.  

Домашній сир (якщо він грудочками – краще протерти  через сито), змішати із сухофруктами, додати пару крапель ромової есенції (якщо ви попередньо не замочували сухофрукти в алкоголі).

Коробочки кардамону подрібнити в кавомолці з невеликою кількістю цукру до стану пудри. Масло кімнатної температури (70 г.) за допомогою вилки стерти з цукровою пудрою.

  Така пудра неймовірно ароматна і дуже добре ароматизує різдвяну випічку.

До масла з цукром додати яйце,  і продовжуємо збивати до однорідності.

Горішки підсмажити на сухій сковорідці, а коли охолонуть змолоти в кавомолці, не дуже ретельно.

У миску просіяти борошно, додати дрібку солі, розпушувач і подрібнені горішки. Перемішати.

Сирну масу з’єднати з борошном

 і замісити м’яке еластичне тісто.

Далі  тісто, на присипаній борошном дошці, розкатуємо качалкою  в овал товщиною 5 мм. Формуємо батон, ребром долоні робимо на батоні жолобок, як би відокремлюючи третину батона. Загортаємо цю третину на велику частину.

(Форма штолена  символізує загорнутого в пелюшки Христа-немовляти)

Викладаємо його на деко, попередньо застелений пергаментом, і відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів на 40-45 хвилин (краще частіше перевіряти – духовки у всіх різні). Виймаємо з духовки і ще гарячим просочуємо розтопленим маслом (близько 25г.). Потім посипаємо цукровою пудрою, наносячи її досить товстим шаром. В такому стані штоллену даємо час повністю охолонути.

Загортаємо в декілька шарів пергаментного паперу і відправляємо дозрівати щонайменше на дві-три доби або  на 1-2 тижні в прохолодне місце(періодично краще діставати штоллени і посипати новим шаром цукрової пудри).

 Їсти можна і відразу, але дозрілий штоллен має дуже насичений аромат, розсипчасту консистенцію і неймовірний смак!