Різдвяний сирний штолен
- Сладкая выпечка
- Новогодние рецепты
Автор: gutka 26 Декабря 2016
Quarkstollen (сирний штолен) – бездріжджовий кекс, із додаванням кисломолочного сиру, родзинок (бажано різних сортів), цукатів, горішків і прянощів. Штолени слід випікати наперододні свята, їм потрібно трохи постояти у сухому, прохолодному місці, аби усі аромати відкрилися краще. Це неймовірно смачна традиційна німецька різдвяна випічка!
Ингредиенты
- борошно пшеничне 240 г.
- горішки (мигдаль, фундук) 50 г.
- сир домашній 150 г.
- розпушувач тіста 1 ч.л.
- масло вершкове 70+25 г.
- цукрова пудра 75 г
- яйце 1 шт.
- кардамон зелений
- цукор ванільний 1 ст. л.
- родзинки світлі 1,5 ст. л.
- родзинки темні 1,5 ст. л.
- цукати 50 г
- дрібка солі
- ромова есенція пару крапель
- крім того:
- цукрова пудра
Родзинки і цукати спочатку потрібно добре вимити і залити на хвилину гарячою водою.
Або родзинки і цукати можна залити ромом/бренді на годинку, а краще на ніч.
Після чого обсушити. У мене із цукатів – крупний кизил, його я порізала меншими шматочками.
Домашній сир (якщо він грудочками – краще протерти через сито), змішати із сухофруктами, додати пару крапель ромової есенції (якщо ви попередньо не замочували сухофрукти в алкоголі).
Або родзинки і цукати можна залити ромом/бренді на годинку, а краще на ніч.
Після чого обсушити. У мене із цукатів – крупний кизил, його я порізала меншими шматочками.
Домашній сир (якщо він грудочками – краще протерти через сито), змішати із сухофруктами, додати пару крапель ромової есенції (якщо ви попередньо не замочували сухофрукти в алкоголі).
Коробочки кардамону подрібнити в кавомолці з невеликою кількістю цукру до стану пудри. Масло кімнатної температури (70 г.) за допомогою вилки стерти з цукровою пудрою.
Така пудра неймовірно ароматна і дуже добре ароматизує різдвяну випічку.
Така пудра неймовірно ароматна і дуже добре ароматизує різдвяну випічку.
До масла з цукром додати яйце, і продовжуємо збивати до однорідності.
Горішки підсмажити на сухій сковорідці, а коли охолонуть змолоти в кавомолці, не дуже ретельно.
У миску просіяти борошно, додати дрібку солі, розпушувач і подрібнені горішки. Перемішати.
Сирну масу з’єднати з борошном
і замісити м’яке еластичне тісто.
Далі тісто, на присипаній борошном дошці, розкатуємо качалкою в овал товщиною 5 мм. Формуємо батон, ребром долоні робимо на батоні жолобок, як би відокремлюючи третину батона. Загортаємо цю третину на велику частину.
(Форма штолена символізує загорнутого в пелюшки Христа-немовляти)
(Форма штолена символізує загорнутого в пелюшки Христа-немовляти)
Викладаємо його на деко, попередньо застелений пергаментом, і відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів на 40-45 хвилин (краще частіше перевіряти – духовки у всіх різні). Виймаємо з духовки і ще гарячим просочуємо розтопленим маслом (близько 25г.). Потім посипаємо цукровою пудрою, наносячи її досить товстим шаром. В такому стані штоллену даємо час повністю охолонути.
Загортаємо в декілька шарів пергаментного паперу і відправляємо дозрівати щонайменше на дві-три доби або на 1-2 тижні в прохолодне місце(періодично краще діставати штоллени і посипати новим шаром цукрової пудри).
Їсти можна і відразу, але дозрілий штоллен має дуже насичений аромат, розсипчасту консистенцію і неймовірний смак!
Їсти можна і відразу, але дозрілий штоллен має дуже насичений аромат, розсипчасту консистенцію і неймовірний смак!